Det där med näthat

Jag vågar inte titta på program som Trolljägarna för jag känner spontant att jag faktiskt inte vill veta vad människor har för sig på internet, hur människor inte kan bete sig alls tydligen för att de är ohämmade as som bara behöver spy galla över saker.
 
Jag kan förstå idén med att bli skyddad av anonymiteten, det var det som gjorde att jag "började med internet" för en herrans massa år sedan... men inte för att vara ett ohämmat as utan för att få vara den jag ville vara, mer frispråkig och modig, mer social och speciell. På internet fanns det de som ville prata med mig, oavsett hur lite folk hemma ville göra det.
 
Det har alltid varit vid datorn jag har haft min trygga hamn. Genom msn hade jag hur mycket kompisar som helst, även hemifrån och bland de bästa stöden jag någonsin haft kommer också från att ha dem tillgängliga på just msn. När allt var jobbigt i min hemort var det internet som hjälpte, det var där jag träffade kompisar som jag också sen träffade i verkliga livet också.
 
Det skrämmer mig att inte de som av någon anledning har det jobbigt där de är i verkliga livet kan få ha samma trygghet när de loggar in någonstans utan kanske måste möta exakt samma problem som de har resten av dagen också, dessutom ofta av samma personer. Du är inte fredad någonstans, utan alltid ett potentiellt offer. Att någon annan sitter på en trygg plats och kan utsätta en annan människa för sådana saker, säga precis vad som helst enbart för att de kan och inte riskerar att bli upptäckta... Det övergår mitt förstånd.
 
Var tog folkvettet vägen? Var försvann "behandla andra som du vill bli behandlad" (inte ur en religiös synvinkel utan en medmänsklig synvinkel)? Det kan inte vara supersvårt att förstå att om du som person säger något som du själv skulle bli ledsen av att höra finns det en stor möjlighet att personen du säger det till också kommer bli ledsen.
 
Jag har bytt ut min trygga plats till en mer verklig än den jag hade för 10-15 år sedan men jag skulle verkligen unna alla andra som behövde den att ta över den, att få må bra och känna sig speciell någonstans. Det behöver vi nog. Jag vet att jag behövde den platsen men gränserna för vad den stod för och vad den kan stå för suddas mer och mer ut till att vara något helt annat, ett krigsfält för att fortsätta bombardera, och på ett mer verbalt aggressivt sätt än vad många vågar göra i verkliga livet.
 
 
 
 

Pelles lista

Pelle har lagt ut en lista, och eftersom mitt andra fokus ligger på pluggande gör jag den här istället.
 
1. Hur gammal är du? 27 år, en vecka och en dag.. Alltså bara barnet.
 
2. Hur gammal känner du dig? Man är inte äldre än man gör sig, vilket gör att jag de flesta dagarna känner mig någonstans i krokarna kring 150.
 
3. Vad har du gjort idag? Idag... Ätit leftover-tårta, pluggat, funderat på att cykla men inte gjort något av det and so on. Jag har också försökt lösa rebusar inför rebusrallyt nästa helg också.
 
4. Vilken film såg du senaste? Öhm... Kanske var "Den nakna pistolen", som fick lovord av herr sambo men som kanske inte föll mig jättemycket i smaken.
 
5. Vem ringde du senast? Ulrica, för att få gnälla av mig lite kring en del idiotiska saker som händer just nu.
 
6. Är du besatt av någonting? Jag är väldigt bra på att se på serier när jag är ensam hemma och när jag pluggar, det måste låta runt mig.
 
7. Är du rädd för blod? Det är väl kanske inte min favoritsak i världen men jag är inte rädd för det.
 
8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? En väldigt trångt sovrum vid skrivbordet
 
9. Kan du nämna fem statsministrar under 1990-talet? Haha, hade vi ens fem statsministrar under 90-talet? Jag skyller på att jag var alldeles för ung då.
 
10. Googlade du för att få reda på svaret på förra frågan? Pfft, det involverar ju att göra grejer.
 
11. Vilken färg är dominerande i din garderob? Jag har väldigt mycket färg i min garderob, det dominerande verkar dock vara att det är någon som syr om kläderna till mindre storlekar i tid och otid.
 
12. När vaknade du idag? 7.44 vaknade jag av en hejdåpuss innan han gick till jobbet.
 
13. Vilken är din favorithögtid? Jag älskar alltid tanken på julen och blir alltid glad av den men är inget större fan av julmat, alls.
 
14. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu? Jag har en drömplats att få åka till - macchu picchu.
 
15. Nämn en plats i världen som du skulle vilja återvända till? Las Vegas var riktigt ballt, men även Los Angeles för att se andra platser i staden.
 
16. Hur skulle vilja tillbringa din pension? Förhoppningsvis frisk, tråkigt svar men ändock.
 
17. Vad lyssnar du på just nu? Junior Masterchef är på i bakgrunden medan jag läser.
 
18. Har du någon gång brutit ett ben? Inte ett ben-ben... Men däremot har jag nog brutit ett ben i en tå och funderar på om det inte finns en liten spricka i en av mina armbågar sen jag slog den i en kassalåda.
 
19. Vilken fem saker vi du inte vara utan i din kyl/skafferi? Pasta, jag älskar verkligen pasta, ägg, smör... okalrt sen, det är inte mycket som finns konstant i vårt kylskåp.
 
20. Vem är din favoritkändis? Oj, jag är nog inte mycket för kändisar egentligen.
 
21. Vad är du på för humör just nu? Jag har halvmigrän, och har en massa känslor som bara viner runt i kroppen på mig pga stuff. Så, det är upp och ner med humöret skulle jag säga.
 
22. Vilka världsdelar har du varit i? Har varit i Sverige och i Nordamerika, om Turkiet räknas till Asien har jag varit där också. :P
 
23. Snarkar du?Pfft, inte så jag vaknar av det själv i alla fall, och då händer det ju inte.
 
24. Vilka yrken har du provat på? Oj... Jag har jobbat på posten, suttit i kassa, varit barnvakt, varit aupair, SFI-lärare, telefonförsäljare, flyktingassistent, revyskådespelerska, sångerska i band, varit antecknare till en hörselskadad student, insläppare, servitris, garderobiär, stått i bar, diskat...
Helvete vad grejer, då har jag säkert glömt bort nått.
 
25. Hur går du helt klädd? Mjukisbyxor och t-shirt is the greatest thing ever.
 
26. Vilket stjärntecken är du född i? Vädur
 
27. Vilket är ditt favoritgodis? Beror fullkomligt på humör men överlag älskar jag godis.
 
28. Vad sa du senast? "Jag älskar dig, hejdå", om man räknar bort att jag är väldigt bra på att prata för mig själv när jag är ensam hemma.
 
29. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Skulle nog vara språk och historia tror jag fast överlag hade jag riktigt bra betyg så det är svårt att välja nått som bättre. Förutom fysik där jag var usel.
 
30. Vad har du på dig just nu? Mjukisbyxor och t-shirt is the shit.
 
31. Vilken är din favoritaffär? Den som förser mig med bäst mat till billigast pris. Alltså allt utom Hemköp.
 
32. Vad har du för storlek på dina kläder? Varierar på butik, oftast xl skulle jag kunna tänka mig.
 
33. Vad har du i dina fickor? Hål
 
34. Vad köpte du senast? Tårtingredienser, pga födelsedags"kalas"
 
36. Hur många gånger har du flyttat? Till Uppsala, tre gånger inom Uppsala, Till Linköping, tre gånger inom Linköping och en halvflytt hem till mamma och pappa plus tillbaka igen till Lkpg... Ett par gånger med andra ord. Flyttade en gång i Strömsund också när jag var yttepytte.
 
37. Är du morgon- eller kvällsmänniska? Alltså, jag trodde aldrig att jag skulle bli en morgonmänniska men tydligen så är jag det numer.
 
38. Senaste filmen du såg på bio? Tror det var Tintin och enhörningens nånting...
 
39. Har du blivit sydd någon gång? När jag var liten fick jag ett sår på kinden som aldrig läkte så de var tvungen att sy mig.
 
40. Har du någon gång badat naken utomhus? Säkert, är ändå uppväxt vid vattnet.
 
41. Vad åt du till frukost? Yoghurt, sylt, keso och flingor.
 
42 Hur såg det liv ut för tio år sedan? För 10 år sedan hade jag precis fyllt 17 och gick första året på gymnasiet. Måste ha varit i den här vevan som jag åkte ner till Stockholm för att gå på audition för Rytmus för andra gången också.
 
43. Har du någon gång åkt fast för fortkörning? Nej, faktiskt inte. Och ändå är jag, tyvärr, ganska bra på att köra lite för fort.
 
44. Vem gjorde senaste något extra speciellt för dig? Min sambo uppdaterade min dator som födelsedagspresent, något som behövts sen hur många år tillbaka som helst men som det aldrig har funnits pengar till från min sida.
 
45. Var lägger du telefonen när du sover? På hyllan bredvid sängen med ljud av.
 
46. Vad var det sista du åt? Tårta...
 
47. Vilken tid är väckarklockan ställd på? Har sällan väckarklocka då jag sällan har någonstans jag måste vara på en särskild tid.
 
48. Är du blyg? Jag är blyg från början och sen blir jag nog ganska crazy.
 
49. Har du någon tatuering? Har två stycken. En med nalle puh och nasse kring fotleden och sen jämtlandsflaggan med lejonel från dunderklumpen samt "E Jamtlannstaus" på ena skuldran. Älskar tatueringar och har fler som jag kan tänka mig att ha.
 
50. Har du varit med om någon bilolycka? För några veckor sedan körde en tant in i mig i styrfart i en korsning och puttade ut mig i vägen. Otroligt dramatiskt, tanten vinkade till mig och det blev inget märke någonstans.
 
51. När flög du senast? Hem från New York förra sommaren.
 
52. Har du något bevarat inom dig som ingen annan vet? Nej, det tror jag faktiskt inte.
 
53. Har du några husdjur? Nope, räknas en sambo som en glad hund?
 
54. Vilken är den roligaste träningsformen? Tycker nog egentligen att aerobics är skitkul men får just nu lära mig att gilla cykling.
 
55. Vill du gifta dig? Ja men det vore väl trevligt?
 
56. Var växte dina föräldrar upp? I Strömsund och i Tåsjö (metropoler yey!).
 
57. Har du någon gång ringt polisen? Nej det har jag nog sluppit göra.
 
58. Vilken är dina största svagheter? Jag är skitdålig på att planera. Riktigt jävla kass. Jag tror alltid att jag ska börja i tid men icke.
 
59. Har du eller har du haft några smeknamn? Njae, det har jag nog inte.

60. Vad ska du göra imorgon? Same procedur as every day James.. Plugga, plugga, äta och göra något oväntat... sova själv eftersom karl åker hem till sin familj.

Känner mig smått humorlös ändå

Jag sitter här och väntar på att böcker jag reserverat på LiU's bibliotek ska komma fram samtidigt som jag skyndar mig att läsa den jag måste lämna tillbaka.
 
Den jag måste lämna tillbaka handlar om att tala och skriva, och här tänkte jag att det skulle bli en "walk in the park" där jag fick lite tips men den här hemska boken vill att jag ska rannsaka mig själv, komma fram till styrkor och svagheter och vad jag egentligen har att komma med. Kuuul, not. Jag avskyr att behöva leta i mitt inte efter sådant som jag antagligen har förträngt av en anledning men å andra sidan måste det väl hjälpa mig. Min tanke är att det ska kunna användas i mina guidningar, speciellt tips om att tala och levandegöra. Det märks hur det går. Det gäller att börja komma igång med allt, och det om något är jag riktigt dålig på.
 
Däremot har jag ingen som helst motivation idag, allting går jättelångsamt och huvudet känns bara tomt.
 
 
 
 

"Har hon humor, hon den där?"

Jag tänkte dela med mig med en anekdot från min arbetslivserfarenhet. I den ingår jag själv, person A som också arbetade på samma ställe och person B som var där av andra orsaker. A & B är båda medelålders män.
 
Jag vandrar omkring för att städa och plocka med saker och går förbi A och B som känner varandra och står och pratar.
B: Du A, har hon humor hon den där? (nickar åt mitt håll)
A: Jajo, hon är ju från Norrland så.
B: Jag tänkte bara på att det är så mycket svårare att läsa texten hon har på sin tröja mot din i och med att det är bulligare på hennes.
A: Ja.. kanske, men nu ska hon cykla tjejvättern så då blir det nog bättre.
B: Nej nej, det var en komplimang! Hon har ju så fina bröst.
 
Jag vet att han sa något mer, typ att jag också hade fina tänder men jag gick. Jag visste inte hur jag skulle hantera situationen, så jag vände och jag gick innan det hade slutat med att jag blev förbannad.
 
Vad fan är det för taktik att börja något med? "Har hon humor hon den där?". Först och främst blir jag "den där", lagom kul och vafan... Inte ska man kunna säga vad som helst bara genom att försöka få det att maskeras som skämt, vilket det ju inte var för det var ju en komplimang. Det var ju något fint han sa. Om jag hade sagt ifrån, hade det då blivit tal om hur humorlös jag varit? Som inte såg humorn i att den här mannen ville objektifiera min kropp?
 
Och sen när blev man automatiskt full av humor bara för att man är från Norrland? Underligt argument. Och tack, snälla A för att du skyndade dig att komma till räddning och säga att jag skulle träna så att jag snart skulle slippa vara tjock, för både han och jag trodde antagligen att det var det han ville antyda, att det var så svårt att läsa min text bara för att jag var tjock. Jag hade inte gillat det bättre ska jag säga, för det kändes så onödigt att över huvud taget anmärka på en sån sak.
 
Däremot gick jag till min chef sen och berättade för henne vad som hänt, och hon sa själv att hon hade blivit skitförbannad. Jag själv hade aldrig varit i den situationen förut och absolut inte på den arbetsplatsen så det kändes så skönt att hon stod på min sida och skulle det hända igen så vet jag att det bara är att bita ifrån.
 
Bit ifrån, det är så mycket bättre än att slippa ångra att du gick därifrån i tystnad och risken finns att människan fortsätter göra exakt samma sak mot nästa med "fina bröst".